Това заявиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Андонис Самарас, след среща между тях и след Второто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двете правителства, което се проведе днес в Атина, предадоха БТА и "Фокус".

Македония остана без дата за започване на преговори с ЕС, реши Съветът по общи въпроси и външни отношения на ЕС миналата седмица.

Във време на криза изкуственото изостряне на отношенията не водят до никъде, посочи гръцкият премиер. България най-много е подкрепяла Македония в нейната интеграция, каза Борисов. Той припомни, че България е една от държавите, които най-много през времето са подкрепяли почти всички държави в региона за евроинтеграция.

"В нашата външна политика ние сме били категорични; моята лична позиция също е такава - че колкото по-бързо държавите от Балканите влязат в НАТО и ЕС, толкова по-добре за мира и просперитета на целите Балкани. Между България и Хърватия и Словения сега стои Сърбия, която не е в ЕС; не е естествено да е така. Косово стои като черна дупка на Балканите - не е естествено да е така", коментира Борисов.

По думите му, когато трябвало да се решава за безвизовото пътуване на хората от Западните Балкани, България и Гърция най-много ги подкрепили – "и Черна гора, и всички".
Но толерантността, която излъчваме ние, добросъседството, приятелството, има своите граници, предупреди премиерът. Той припомни, че България е спасила най-много евреи по време на Втората световна война.

"Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300-400 души. И България да заслужи да се правят филми срещу нея за спасяването на евреите (филма "Трето полувреме" - бел.ред.)? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора", ядоса се Борисов и попита защо не ги спасят, като има толкова богати държави.

Предпоставка за присъединяване на страните от Западните Балкани към НАТО и ЕС е зачитането на правилата за добросъседство, заяви Самарас. За европейската перспектива за Западните Балкани – и Гърция, и България сме абсолютно съгласни, с текста, който бе приет единодушно, повтарям – единодушно, миналата седмица в Брюксел от ЕС, добави той.

По думите му ще бъде наблюдаван напредъкът в тази посока, което означава, че някои страни ще отбележат напредък, а други може да бъдат забавени, ако не зачитат тези правила.
„Аз съм твърде удовлетворен от факта, че нашите двама министри на външните работи на тази среща изразиха именно съвпадението на мненията си по въпроса”, обясни Самарас.

Инфраструктурни решения


България и Гърция обсъждат изграждането на газова връзка между двете страни, както и терминал за втечнен газ в Александруполис или Кавала, стана ясно на заседанието на двете правителства.

ГКПП Маказа-Нимфея (Кърджали-Комотини) да бъде открит през март 2013 г.
, са се договорили Борисов и Самарас. „Обектът ще бъде приключен през март догодина, т.е. три месеца по-късно. Ще бъде дадена възможността за откриване на нов, модерен пропускателен пункт, което ще улесни комуникацията между двете страни, както и туризма”, каза гръцкият премиер.

"Убеден съм, че магистрала „Струма” ще свърже Солунското пристанище с нашите дунавски пристанища, с магистралата за Белград, с черноморските пристанища и с Истанбул, по магистрала „Марица”. Това, което правим в екологията с пречиствателните станции допринася за чистите води от реките, които излизат от България, каза на свой ред Борисов.

В рамките на разговорите между двете делегации бяха обсъдени въпроси и подписани меморандуми в сферата на образованието, борбата с престъпността, нелегалната емиграция, дипломатическите служби, управлението на водите, земеделието, информационните технологии, туризма, културата. "Предстои в следващите месеци да бъдат разрешени конкретни проблеми с признаването на българските дипломи, както и със системата за ранно предупреждение за повишаване на водите", отбеляза Борисов.